Sökmotorkonsult

Vad är en sökmotorkonsult?

Jag får ofta frågan, vad gör en sökmotorkonsult egentligen? En sökmotorkonsult jobbar med sökmotoroptimering (SEO) vilket innebär att man jobbar med sökmotorer. I regel handlar det om att hjälpa företag synas högre upp i sökresultatet vid olika sökfrågor. En sökmotorkonsult brukar i regel också jobba med sökmotormarknadsföring (SEM) som t.ex. Google Ads (tidigare Google AdWords) och Bing. Detta är alltså annonser som visas vid specifikt utvalda sökfrågor på olika sökmotorer.

Vad är sokmotorkonsult.se?

Sokmotorkonsult.se är en blogg som drivs av Pineberry sedan 2007. Första inlägget publicerades i Maj 2017. Jag jobbar själv på Pineberry sedan 2015 och här kan du hitta dom inlägg och artiklar jag skrivit. Sokmotorkonsult.se är en fantastisk sida för dig som jobbar med eller har ett intresse för SEO, SEM och sociala medier. Som läsare får du varje vecka ta del utav dom viktigaste nyheterna, spännande insikter och smarta tips för att du ska kunna lyckas med din digitala marknadsföring. Sedan 2007 har sokmotorkonsult.se publicerat över 1000 artiklar och har även publicerat en podcast under namnet Sökpodden. Sökpodden har i skrivande stund över 40 avsnitt och finns att lyssna på där podcasts finns.

sökmotorkonsult

Bra verktyg för dig som jobbar som sökmotorkonsult

Det finns flera olika verktyg som underlättar vardagen för en sökmotorkonsult. Jag kommer lista några utav mina favoriter nedan med en kort motivering varför jag gillar just detta verktyget.

  • Ahrefs – Ahrefs är ett verktyg där du kan se vilka länkar (nästan alla) som pekar till din eller andra sajter. Detta gör det möjligt att förstå hur mycket arbete som krävs för att ranka på olika sökord. Detta verktyg använder jag personligen dagligen i mitt arbete.
  • Sokmotorkonsult.se – Hur mår din sajt? – Detta verktyg ger den en snabb överblick hur väl optimerad din sida/sajt är när det gäller SEO. Du får tydligt redovisat vilka parametrar du kan optimera (om det finns några).
  • Screaming Frog – Screaming Frog är ett fantastik verktyg som kan användas ut flera aspekter men kanske främst när det kommer till SEO. Detta verktyg gör det möjligt att spindla av sajter. Detta verktyg använder jag väldigt ofta och kan varmt rekommendera det. Jobbar du med SEM så kan du kan du öven dra stor nytta av detta verktyg.
  • Keyword Concatenation Tool – Ett fantastik verktyg för dig som jobbar med SEM. Här har du möjlighet att mer eller mindre spinna sökord för med olika matchtyper för att t.ex. enkelt kunna bygga en Google Ads struktur.
  • Ubersuggest – Detta verktyg kommer underlätta ditt arbete när det kommer till att leta sökord för att göra en sökordsanalys. Fungerar mot Sverige vilket är ett väldigt stort plus.
  • 301 Redirect – Smidigt verktyg för att snabbt se statuskod för en sida. Används primärt för att checka så att en ompekning skett korrekt.
  • Titel & Meta-optimeraren – Ett smidigt verktyg för dig som vill optimera dina titlar och metabeskrivningar. Du får en tydlig överblick hur det kommer se ut på Google samt berättar när du skriver för långt.
  • AccuRanker – Accuranker är ett väldigt bra verktyg för att kunna övervaka dina positioner i t.ex. Google. Du får redovisat dina positioner på mobilen och desktop. Du kan även lägga till flera sajter t.ex. konkurrenter för att övervaka deras positioner.